| Tytuł: | zalecenie - szczepienie Prevenarem |
| Autor: | 23.3.2010, 14:54 |
| W wypisie szpitalnym mamy zalecenie zaszczepienia Prevenarem dwa tygodnie po zakończeniu leczenia. W wymazie z nosa wyhodowane pneumokoki ( w gardle to od HIBa mimo szczepienia) Zdecydowałam szczepić moją dwójkę hurtem. Na co mam zwrócić uwagę przed, po szczepieniu? Nie ukrywam niepokoi mnie ta sytuacja. Da ono co? Na forum pediatrycznym parę budzących nadzieje zdań szczególnie o zmniejszeniu zapaleń ucha środkowego. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi | |
| Autor: | 23.3.2010, 14:55 |
| moi szczepieni obaj obaj w nosie pneumokoki i hib szczepilam z nadzieja ze nie beda chorowac aktywnie u nas szczegolnie u szymona problem z zatokami i jest niezle nie wiem w koncu w efekcie czego bo duzo bylo tego wszystkiego ale jest lepiej a na co zwrocic uwage? chyba przed to na dobre obejrzenie dziecka przez pediatre a po to jak po kazdym szczepieniuna jakies ew skutki uboczne, ale u nas nic nie wystepowalo | |
| Autor: | 23.3.2010, 14:55 |
| Weronika miała pneumokoki w nosie, od kiedy chodziła do przedszkola (od wrzesnia ub.roku) chorowała, zielony katar w nosie, potem zaczęło przechodzić na oskrzela, okrutny kaszel i....antybiotyk, raz było zap. ucha. Łącznie 4 antybiotyki do lutego. Koniec marca antybiotyk celowany na pneumokolki, nie choruje ale jest już prawie 4 miesiące ze mną w domu. Od lipca idzie do przedszkola i chyba bym się załamała, gdyby znowu była ta ropa w nosie, zwłaszcza że jest już Amelia w domu. | |

Ząbkowanie
Zazwyczaj jest tak, że dziecko w tym trudnym czasie staje się markotne, płaczliwe, dlatego z pewnością tego nie przeoczymy. Ząbkowanie ma swoje objawy.
Tętno
Każdorazowo, gdy serce bije, krew wypływająca gwałtownie z lewej strony pompy sprawia, że tętnice ulegają rozszerzeniu pod wpływem nacisku. Fale ciśnienia rozchodzą się po wszystkich tętnicach, a najlepiej wyczuwalne są na nadgarstku.
Serca
Czasami odczuwamy, niepokojące sygnały od naszego serca. Wyraża się to w dziwnych jego uderzeniach. Na przykład w sytuacji, gdy jesteśmy wściekli lub przestraszeni mamy wrażenie, że nasze serce tak łomocze jakby miało za chwilę wyskoczyć z klatki piersiowej.