| Tytuł: | PNEUMOKOKI |
| Autor: | Lola 28.6.2010, 10:33 |
| Kryha, ja sie kontaktowalam z moim szpitalem i jednak nie dam tej szczepionki. Maz tez sprawdzal w necie- zdarzaja sie komplikacje i jednak radza zeby dawac tylko dzieciom z grupy ryzyka, czyli tym ktore czesto maja jakies infekcje. Wiec sie wstrzymam, natomiast biore szczepionke te 6 w jednym i zel do znieczulenia zeby mala zastrzyk nie bolal. | |
| Autor: | Eliza 5.7.2010, 12:15 |
| moja pediatra uważa że to nabijanie kasy fimie farmaceutycznej - nie ma potrzeby szczepić... ja nie szczepię... | |
| Autor: | Kamiśka 30.7.2010, 13:36 |
| nie wiem ktora wziac czy 5w1 czy 6w1 ktora bierzecie? | |
| Autor: | 4.1.2011, 16:14 |
| witajcie,ja się zastanawiam już nad szczepionką bo za 4 tyg będę rodziła i nie wie co robić.moja siora zaszczepiła,a koleżanka nie ponieważ pielęgniarka środowiskowa powiedziała czy nie ma na co teraz wydawać kasy-wcześniej takich chorób nie było,ale przecież idziemy cały czas do xxx zamiar zaszczepić tylko na pneumokoki | |
| Autor: | 10.1.2011, 22:33 |
| Witam, 4 stycznia 2011 zaszczepiłam 3-miesieczną córkę Synflorixem. 4 godziny później mała dostała drgawek i gorączki 39 st. Oczywiście wylądowałyśmy w szpitalu, od tamtej pory zauważyłam u niej wzmożone napięcie mięśniowe, bywa że podczas snu pręży się i wygina w \\\"rogalik\\\", czego przedtem nie było... Jestem załąmana, żałuję, że ją zaszczepiłam, wyleczyłam się też ze szczepienia małej \\\"na wszystko\\\", dostanie tylko to, co musi | |
| Autor: | asia 31.1.2011, 18:44 |
| ja wybrałam dla swojej córci 3 miesięcznej już teraz,6w1,myślę ze to dobra szczepionkaale nad pneumokokami jeszcze się zastanawiam,co robić,dawać czy nie dawać? | |

Ząbkowanie
Zazwyczaj jest tak, że dziecko w tym trudnym czasie staje się markotne, płaczliwe, dlatego z pewnością tego nie przeoczymy. Ząbkowanie ma swoje objawy.
Tętno
Każdorazowo, gdy serce bije, krew wypływająca gwałtownie z lewej strony pompy sprawia, że tętnice ulegają rozszerzeniu pod wpływem nacisku. Fale ciśnienia rozchodzą się po wszystkich tętnicach, a najlepiej wyczuwalne są na nadgarstku.
Serca
Czasami odczuwamy, niepokojące sygnały od naszego serca. Wyraża się to w dziwnych jego uderzeniach. Na przykład w sytuacji, gdy jesteśmy wściekli lub przestraszeni mamy wrażenie, że nasze serce tak łomocze jakby miało za chwilę wyskoczyć z klatki piersiowej.