| Tytuł: | pneumokoki |
| Autor: | luiza 2.3.2011, 10:18 |
| cześć czy wiecie może coś na temat skutków ubocznych po szczepieniu na pneumokoki słyszałam dziś że podobno powodują SM stwardnienie rozsiane czy ktoś coś wie | |
| Autor: | danuta 2.3.2011, 13:00 |
| a jakie te skutki uboczne? pierwsze słyszę.. a rozmawiałam ostatnio z lekarką i zaleca to szczepienie | |
| Autor: | jola 3.3.2011, 09:00 |
| ja ja się szczepiłam przeciw meningokokom to niestety odczuwała ból w miejscu zrobienia szczepienia ale zażyłam Pyralginę ona uśmierzyła mi ból | |
| Autor: | ola 3.3.2011, 13:43 |
| Powikłania mogą wystąpić po każdym szczepieniu zaczynając od grypy, a kończąc na polio, czy śwince. Każde jedno szczepienie niesie daje ryzyko powikłań poszczepiennych. Mogą wystąpić: zaczerwienienia skóry, wymioty, gorączka, a nawet na zachorowaniu na daną chorobę po szczepionce (np. ospę wietrzną) i na autyzmie po szczepionce MMR (choć podobno ostatnio udowodniono, że to nie ma związku). | |
| Autor: | julia 4.3.2011, 08:15 |
| Kurcze już sama nie wiem komu wierzyć i czy zaszczepić swoje dziecko. Jednak słyszałam o trzech przypadkach sepsy w mojej miejscowości skutkiem jednego śmierć 23-letniej dziewczyny to chyba nie sposób udawać. Co do negatywnych skutków poszczepiennych to nie mam ostatecznie wyrobionego zdania. Nie znam nikogo kto tego doświadczył-a wiele matek w moim otoczeniu zaszczepiło swoje pociechy, kolejne po głębszej analizie problemu szczepić będą-fakt jest taki,że skutki tego mogą się objawić po kilku latach. | |
| Autor: | basia 4.3.2011, 10:46 |
| ja zaszczepiłam dziecko i siebie nic nam nie jest i mam nadzieję, że nic nie będzie czyli sepsa nas ominie | |
Ząbkowanie
Zazwyczaj jest tak, że dziecko w tym trudnym czasie staje się markotne, płaczliwe, dlatego z pewnością tego nie przeoczymy. Ząbkowanie ma swoje objawy.
Tętno
Każdorazowo, gdy serce bije, krew wypływająca gwałtownie z lewej strony pompy sprawia, że tętnice ulegają rozszerzeniu pod wpływem nacisku. Fale ciśnienia rozchodzą się po wszystkich tętnicach, a najlepiej wyczuwalne są na nadgarstku.
Serca
Czasami odczuwamy, niepokojące sygnały od naszego serca. Wyraża się to w dziwnych jego uderzeniach. Na przykład w sytuacji, gdy jesteśmy wściekli lub przestraszeni mamy wrażenie, że nasze serce tak łomocze jakby miało za chwilę wyskoczyć z klatki piersiowej.